Kevät ja pääsiäinen inspiroivat taiteilijaa

Kevään tulolla on suomalaisille erityisen suuri merkitys, sillä pohjoisen pitkä ja pimeä talvi koettelee helposti itse kunkin fyysistä ja henkistä hyvinvointia. Kevään tuloa odotetaankin monessa kodissa hartaasti jo vuoden vaihtumisen jälkeen ja kevään ensimerkkejä tarkkaillaan aktiivisesti. Nyt kevät on vihdoin jo tulollaan ja erityisesti maalaismaisemissa lenkkeilevät ovat varmasti jo huomanneet lupaavia merkkejä kevään tulosta: teiden varsilla puskee jo leskenlehtiä ja pörröisiä pajunkissoja. Päivätkin ovat pidentyneet ja auringonpaisteesta saadaan nauttia päivä päivältä pidempään. Kevään tulo merkitsee myös huhtikuun puolessa välissä juhlittavan pääsiäisen lähestymistä. Pääsiäisellä on jo pitkään ollut erityinen paikka suomalaisten elämässä, sillä juhlan pitkät perinteet ovat sekä kristillistä että pakanallista perua. Pääsiäinen mielletään samanaikaisesti Jeesuksen ylösnousemuksen ja kevään juhlaksi. Pääsiäiseen liittyy täten taiteilijan kannalta monia kiinnostavia kysymyksiä sekä runsaasti symboliikkaa.

Taiteilijan herkkä mieli tekee usein tavallista kansaa helpommin erilaisia kytköksiä eri konseptien, tapahtumien ja henkilökohtaisten mietteidensä välillä. Nämä pohdinnat ja kytkökset toimivat usein taiteilijan töiden synnyn polttoaineena, sillä taiteilijan tehtävä on tuoda taiteensa avulla muille näkyviksi oma katsontakantansa erilaisiin aiheisiin liittyen. Mitä siis pääsiäinen merkitsee sinulle? Tämä Jeesuksen ylösnousemuksen ja kevään juhla on inspiroinut taiteilijoita kautta aikojen ja aihe on yhä vieläkin ajankohtainen ja kiinnostava. Toisia kiehtovat pääsiäisen raamatulliset tapahtumat ja toisia juhlan kristillisten ja pakanallisten perinteiden suhde toisiinsa. Moni taiteilija kokee myös kutkuttavana luonnon ylösnousemukseen liittyvän symboliikan sekä yleisesti luonnossa tapahtuvat kiehtovat muutokset kevään aikaan. Oli luovuuttasi ajava voima sitten mikä hyvänsä, pääsiäinen on oiva tilaisuus inspiroitua luomaan aiheeseen liittyvää taidetta.

Keväällä moni taiteilija jalkautuu mielellään luontoon inspiroitumaan kuolleesta maasta puskevasta uudesta elämästä, auringonpaisteesta sekä raittiista ilmasta. Luontoon lähtiessä on hyvä ottaa mukaan joukko erilaisia taidetarvikkeita, jotta inspiraation iskiessä, sinun ei tarvitse harmitella tarvikkeiden puutetta. Voit varustautua retkellesi esimerkiksi kameralla, kolmijalalla, luonnosviholla ja taskukokoisella vesiväripaletilla. Muista varata mukaan myös jotakin naposteltavaa ja juotavaa, jotta nälkä ei pääse yllättämään kriittisellä hetkellä. Tulet huomaamaan, että luonnossa työskentely eroaa suuresti omalla työhuoneella tai kotona työskentelystä. Hiljaisuuden ja seisovan ilman sijaan olet luonnossa erilaisten äänien, tuoksujen ja fyysisten tuntemusten keskellä: linnut laulavat, maa tuoksuu kostealta ja tuuli kutittelee niskaa. Kaikki nämä asiat eivät kuitenkaan tunnu häiritseviltä, vaan päinvastoin tuntuvat tuudittavan sinut yhä syvempään luovuuden tilaan, jossa ajatukset ja mielikuvat virtaavat keskeytyksettä – tilaa on yhtäkkiä vain puhtaalle luovuudelle.