Tämän päivän taideskene

Millainen on Suomen tämän hetkinen taideskene ja millaista taidetta Suomessa tällä hetkellä suositaan? Jos kiinnostuit, jatka aiheeseen perehtyvän artikkelimme lukemista ja ota selvää?

Onko Helsinki pieni Pietari?

Pietari on tunnetusti taidekaupunki, jossa taiteesta kiinnostuneet vierailijat käyvät ihailemassa toinen toistaan upeampia teoksia henkeään pidätellen. Onkin aika upeaa, että Helsinkiä kuulee usein kutsuttavan Pietarin miniatyyriversioksi. Helsingin taiteessa naapurimaamme vaikutus näkyykin voimakkaalla tavalla. Eikä tämä näy ainoastaan taiteessa, vaan myös vaikkapa Helsingin keskusta-alueen arkkitehtuurissa historiallisten rakennusten osalta. Alueella käy myös runsaasti venäläismatkailijoita, joten venäläisvaikutteet ovat tästäkin syystä voimakkaat.

Suomella on pitkät ja tiiviit siteet Venäjään ja Helsinkiä voidaankin pitää melko nuorena kaupunkina, jossa merellisyys on tärkeä teema. On upeaa, että taiteen saralla Helsinki tunnetaan myös merkittävänä design- ja taidemaana, jossa on paneuduttu luoviin ratkaisuihin. Taide on muun muassa auttanut maamme taloutta kehittymään ja se on auttanut myös tuomaan pientä maatamme esiin ympäri maailman.

Suomi taiteilijoiden silmin

Taiteilijoille Suomi tarjoaa monia etuja. Ensinnäkin nykytaiteen taidegallerian avaaminen on täällä melko vaivatonta. Suomessa avataan myös artesaanituotteisiin keskittyneitä kahviloita, jotka ovat nyt erityisen trendikkäitä. Suomalainen ja pohjoismainen design on nyt erityisen suosittua ja tunnettua maailmalla, mikä auttaa nuoriakin taiteilijoita ja suunnittelijoita nousemaan esille. Kannustus ja arvostus auttavat luomaan potentiaaliset olosuhteet myös nuorille taiteilijoille, jotka kenties vielä odottavat läpimurtoaan. Suomessa taidetta ei enää nähdä haihattelijoiden ajanvietteenä, vaan varteenotettavana keinona hankkia elanto sekä itselle että perheelle sekä menestyä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin.

Esimerkiksi Marimekko on suomalainen brändi, joka tunnetaan maailmallakin ja jota arvostetaan. Unikkokuosi on jo käsite sinänsä ja onpa sitä taidettu jo ehtiä kopioidakin, mikä on sinänsä harmillista ja tuomittavaa, mutta kertoo siitä, kuinka haluttu kuosi on kyseessä. Marimekon kuoseissa kehtaa esiintyä vaativammissakin tilaisuuksissa ja onkin hienoa, että moni tunnettu suomalainen on ottanut suositut kuosit ja mallit omikseen ja esiintynyt niissä pystypäin näyttävissä tilaisuuksissa tuoden samalla kuoseja näkyviin. Juuri näin suomalainen design ja taide leviää maailmalle ja niittää suosiota.