Nykytaiteen museo Kiasma

Suomen nykytaiteen keskus sijaitsee tällä hetkellä Helsingin Mannerheiminaukiolla sijaitsevassa Kiasman nykytaiteen museossa. Kiasma muodostaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseon kanssa Suomen Kansallisgallerian. Kiasman tehtävänä on jakaa kävijöilleen oman aikamme taidetta, joita katsojat pääsevät ihailemaan ja analysoimaan vuoden ympäri. Taidenäyttelyiden lisäksi Kiasma järjestää nykytaiteeseen liittyviä tapahtumia ja esityksiä. Valtavan gallerian lisäksi rakennuksesta löytyy myös taidepaja, kirjasto, kahvilaravintola ja kauppa.

Kiasman inspiraationa suomalainen luonnonvalo

Kiasman rakennustyöt saatiin päätökseen vuonna 1998. Ennen Kiasma-rakennuksen valmistumista nykytaiteen museo sijaitsi Valtion taidemuseon väliaikaisissa tiloissa ja vuonna 1991 se siirtyi Ateneumin taidemuseon tiloihin. Kiasman on suunnitellut yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl. Kiasman tärkeimpänä rakennuselementtinä pidetään valoa, sillä museon suunnitellut arkkitehti Holl kertoo saaneensa inspiraatiota suomalaisille rakkaasta ja ominaisesta luonnonvalosta, jota käytetään runsaasti hyväksi myös suomalaisessa rakentamisessa ja sisustuksessa. Tämän takia Kiasman kaikissa pinnoissa ja muodoissa on otettu aivan ensimmäisenä huomioon valo ja museon kokonaisvaikutelma muuttuu sen mukaan, mistä päin valo mihinkin aikaan vuorokaudesta museoon tulee.

Tilojen mitoitukseen Holl käytti hyväkseen ihmiskehon kultaista leikkausta, jota pidetään yhtenä kuvataiteen ja arkkitehtuuriin sommittelun tärkeimmistä perussäännöistä. Näin ollen sekä liukuovien ruudutus, ovien korkeus ja leveys että tilojen mitat perustuvat kaikki tähän kultaiseen leikkaukseen. Kiasman johtajana on toiminut vuodesta 2015 lähtien Leevi Haapala ja museon uudeksi näyttelyintendetiksi valittiin aivan hiljattain portugalilainen Joao Laia, joka on kartuttanut kokemustaan tämän päivän nykytaiteesta ympäri maailmaa.

Kiasma toivottaa kaikki tervetulleiksi

Myös Kiasman nimen takaa löytyy tarina. Sana kiasma tarkoittaa sekä nivelsiteiden ja hermojen risteämiskohtaa että vastinkromosomien kiertymistä toisiinsa. Nimi valittiin symboloimaan Kiasman tulevaa tehtävää, eli lukuisten ihmisten ja taideteosten kohtaamispaikkaa, josta tulisi myös kasvamaan kaikille yhteinen tila, jossa taiteen ja kulttuurin rajoja rikotaan ja määritellään uudelleen.

Yksi nykytaiteen tärkeimmistä tehtävistä on luoda taidetta kaikille. Kiasma toivottaakin museoon kaikki tervetulleiksi ja toivoo, että näyttelyt ja taide-esitykset nostattaisivat jatkuvaa keskustelua yleisön ja taiteen välillä. Nykytaiteen museona Kiasma haluaa herättää ihmisissä tunteita, olivat ne sitten positiivisia taikka negatiivisia; Kiasmaan tullaan rakastumaan, itkemään, vihastumaan, viihtymään, nauramaan ja hämmästymään.