Hauskoja taideideoita lapsille

Lapset rakastavat taidetta ja heille taiteen tekeminen on luontaista puuhaa. Lapset tarttuvat rohkeasti erilaisiin välineisiin ja synnyttävät erilaisia taideteoksia ilman itseen kohdistuvaa kritiikkiä, joka valitettavan usein meillä aikuisilla vaientaa orastavan luovuuden. Lasten vilpitöntä luomisen riemua kannattaa ruokkia, jotta se säilyisi mahdollisimman pitkään. Tässä blogipostauksessa esittelen joitakin ideoita, joilla lasten kanssa voi löytää luomisen ja taiteilun ilon!

Sormivärien riemua 

Sormiväreillä sotkeminen on hauskaa niin lasten kuin aikuistenkin mielestä. Se ei myöskään vaadi paljoa välineitä tai sen kummempia suunnitelmia: sormivärien lisäksi riittää tarpeeksi iso paperi. Sormivärien käyttämisessä suurin ilo syntyy siitä, että niillä on lupa sotkea: lapsia houkuttaa ajatus siitä, että värimassaan saa työntää sormet tai vaikka varpaat, eikä rajojen sisällä tarvitse pysyä. Sormiväreillä saa myös tehtyä vaikka koko perheen kädenjäljet, jotka voi ripustaa seinälle muistoksi.

Lähiympäristö haltuun luovalla tavalla

Taideretki lähiympäristöön tutustuttaa lapsen luovalla ja mieleen jäävällä tavalla lähialueen katuihin, puistoihin ja taloihin. Jos lapsella on edessä siirtyminen kouluun ja koulumatkan kulkeminen yksin jännittää, voi reitin käydä läpi ennalta ja poimia reitin varrelta erilaisia yksityiskohtia, joita pysähdytään piirtämään. Tällä tavalla reitti jää mieleen mukavan muiston kautta. Voitte katsoa maailmaa myös lintuperspektiivistä suuren maailmankartta taulu avulla, josta lapselle hahmottuu maailman koko. Miltä näyttäisi vierekkäin lapsen teos koulumatkasta ja suuri maailmankartta?

Omat rajat paperille

Lapsuudessa opitaan hiljalleen ymmärtämään, mihin oma keho pystyy ja miten se liikkuu tilassa. Kehollisuutta voi auttaa hahmottamaan harjoitus, jossa lapsi asettuu suuren paperin päälle ja hänen ääriviivansa piirretään paperiin. Lapsen kuvan voi leikata irti paperista ja sen voi koristella lapsen haluamalla tavalla. Teos toimii myös hauskana mittana, johon lapsi voi verrata omaa kasvuaan myöhemmin.