Haasta itsesi taiteilijana

Me taiteeseen intohimoisesti suhtautuvat tiedämme, että taide tarvitsee syntyäkseen luovuutta. Luovuus ei synny itsekseen, vaikka moni kuvitteleekin, että flow-tilan iskiessä syntyy töitä kuin liukuhihnalta. Omaa luovuuttaan joutuu kuitenkin haastamaan päivittäin, jotta rutiinit eivät söisi luovaa potentiaalia.

Yksi keino on asettua julkiseen tilaan, istua aloillesi ja valita kohde, jota lähdet työstämäät. Voit valita itsellesi vaikkapa pöydän jotain ravintola helsingissä, jossa voit tarkkailla joko muita asiakkaita, arkkitehtuuria tai annoksia. Voit valita oman suosikkivälineesi tai jonkin uuden, jonka kanssa joudut haastamaan itseäsi. Jos suosikkivälineesi ovat puuvärit, voit kokeilla öljymaaleja tai vaikka hiiliä. Kokeile jäljentää vaikkapa rapuannos paperille eri kuvakulmista ja erilaisia tekniikoita käyttäen.

Toisinaan auttaa, kun saat ideoita ulkopuolelta. Kokeile pyytää ystävältäsi ideoita, vaikkapa laulun sanoja tai jokin uni, joista lähdet luomaan taidetta. Musiikki, kirjallisuus ja elokuvat tarjoavat myös paljon inspiraatiota. Kokeile maalata vaikka taulu, jossa toistat lempielokuvasi kohtauksen mustavalkoisena, impressionistisena tai minimalistisena versiona. Voit koota teoksistasi näyttelyn, jossa yhteisenä aiheena on vaikkapa jokin musiikkialbumi. 

Kokeile järjestää taidetreffit taiteilijaystäväsi kanssa! Tapoja viettää aika yhdessä taiteen parissa on monia ja kulloisenkin tapaamiskerran suunnitelmat kannattaa katsoa oman fiiliksen mukaan. Joskus on hyvä vain istahtaa kahdestaan alas ja luoda taidetta kukin tahoillaan. Toisinaan jokin aktivoiva peli on tarpeen. Silloin voitte sopia yhteisen aiheen, josta maalataan kolmen kuvan sarja, jotka muodostavat tarinan aiheen ympärille. Voitte vaihtaa työvälineitä keskenänne tai kokeilla toistenne tyyliä. Voitte heittää noppaa ja silmälukujen osoittaman summan perusteella ohjautua esimerkiksi jonkin maiseman äärelle, jonka molemmat maalaavat. Ideoita on paljon, ja niitä on hauska keksiä lisää!