Taidenäyttelyn avajaiset ovat upea kokemus

Oletko sinä jo saanut tilaisuuden vierailla jonkin taidenäyttelyn avajaisissa? Avajaiset voidaan järjestää avoimet ovet -periaatteella, jolloin kenellä tahansa on mahdollisuus vierailla tilaisuudessa. Usein kyseessä on kuitenkin niin sanottu kutsuvierastilaisuus, johon vain kutsun saaneet henkilöt ovat tervetulleita. Saadaksesi kutsun sinun on useimmiten joko tunnettava taiteilija tai oltava jollakin tapaa mukana taidepiireissä. Jos et kuitenkaan tunne henkilökohtaisesti näyttelyitä pitäviä taiteilijoita tai ole tarpeeksi tiiviisti mukana taidepiirien toiminnassa, voit aivan hyvin mennä vierailemaan sellaisten näyttelyiden avajaisissa, joihin sisään pääsemiseksi ei vaadita sen kummempaa kutsua. Tässä artikkelissa käsittelemme muutamia syitä miksi taidenäyttelyiden avajaiset ovat käymisen arvoisia tilaisuuksia.

Taidenäyttelyiden avajaiset ovat kiinnostavia niin taiteen ammattilaisten kuin harrastelijoidenkin kannalta, sillä näyttelyn vierailija saa tilaisuuden tutustua aivan tuoreeseen taiteeseen ja muodostaa siitä ensimmäisten joukossa oman mielipiteensä. Taiteen ystävien ja tekijöiden on aina mielenkiintoista tutustua toisten teoksiin, vaikka itse taiteilija ei olisi heille ennestään varsinaisesti tuttu tai muuten tyylinsä puolesta mieleinen. Ei haittaa, vaikka et pitäisikään näytillä olevista töistä, sillä ainakin voit nyt ne nähtyäsi puhua niistä perustellen oman mielipiteesi. Pidä kuitenkin mielessä, että ei ole kohteliasta alkaa keskellä avajaisjuhlaa arvostella esillä olevia töitä. Tilaisuuden tarkoituksena on kuitenkin juhlistaa taiteilijan kovan työn tulosta, jonka arvon jokainen taidetta tunteva avajaiskävijä kyllä ymmärtää.

Taidenäyttelyiden avajaiset ovat myös loistava tilaisuus pukeutua ja laittautua, sillä onhan kyseessä arvokas tilaisuus. Taidepiirit ovat myös tunnetusti pukeutumisen suhteen hyvin vapaamielisiä, joten voit ilmaista itseäsi tyylin keinoin aivan kuten haluat. Voit pukeutua, meikata ja laittaa hiuksesi oman esteettisen mieltymyksesi mukaan tai halutessasi voit pyrkiä taiteellisempaan lähestymistapaan. Et voi myöskään yli- tai alipukeutua, sillä taidepiireissä kaikki on sallittua, jos vain pysyt uskollisena itsellesi. Tärkeän tilaisuuden kunniaksi on kuitenkin hauska nähdä laittautumisessa vähän enemmän vaivaa. Esimerkiksi kampauksestasi tulee hieno hiuslisäkkeet siihen lisättyäsi. Lisäkkeitä tulee harvoin käytettyä arkena, mutta erityistilaisuuksissa niillä on hauska lisätä pituutta ja tuuheutta tukkaan.

Avajaiset ovat myös loistava tilaisuus verkostoitua ja tutustua muihin taiteesta kiinnostuneisiin ihmisiin. Suomalaiseen kulttuuriin tunnetusti kuuluu, että tuntemattomien kanssa ryhdytään harvoin juttusille. Taidenäyttelyiden avajaisissa on kuitenkin tapana aloittaa rohkeasti keskustelu muiden paikallaolijoiden kanssa. Keskustelunaiheet löytyvät kätevästi esillä olevan taiteen kautta, ja rupattelu saattaa johtaa esimerkiksi yhteisiin jatkoihin itse tapahtuman jälkeen. Jos satut itse olemaan myös taiteilija, verkostoituminen taidepiireissä aktiivisten henkilöiden kanssa voi olla urasi onnistumisen kannalta erittäin tärkeää. Tämän lisäksi voit tietysti parhaimmillaan löytää avajaisista inspiroivia uusia ystäviä.