Taiteilija, muista huolehtia jaksamisestasi!

Olit sitten jo piinkova taiteen ammattilainen tai sellaiseksi haluava harrastaja, on sinun tärkeää huolehtia omasta jaksamisestasi ja hyvinvoinnistasi. Taide syntyy luovuuden ja rutiinin yhteistuloksena, eivätkä kumpikaan näistä ominaisuuksista voi toteutua, jos oma hyvinvointisi on retuperällä. Tässä blogipostauksessa jaamme vinkkejä siihen, miten omasta jaksamisesta voi pitää huolta pienillä mutta tärkeillä muutoksilla arkeen!

Uni on yksi tärkeimmistä elementeistä, joista kannattaa pyrkiä pitämään huolta. Aikuinen ihminen tarvitsee kahdeksan tunnin yöunet – toisille riittää vähempi, toiset vaativat enemmän, mutta perusperiaate on, että kahdeksan tunnin yöuniin tulee pyrkiä. Nukkumaan voi olla vaikea irrottautua arjen askareista tai luovan työn keskeltä, mutta se kannattaa. Iltarutiinin kehittäminen ja siitä pitäminen kiinni edistää rentoutumista. Kokeile hankkia tehokas vedenkeitin ja keitä iltateet. Samalla voit lukea kirjaa tai venytellä.

Liikunta on toinen tärkeä rakennuspalikka hyvinvoinnillemme. Jos luova työsi vaatii olemista vaikeissa, epäergonomisissa asennoissa on ehdottoman tärkeää pyrkiä vastapainoksi liikkumaan ja huolehtimaan monipuolisten liikeratojen tekemisestä työrupeamien välissä. Kokeile keppijumppaa tai nopeaa joogaharjoitusta vaikkapa kahden tunnin työskentelyn jälkeen. Työpäivän päätteeksi voit lähteä juoksulenkille tai kävelylle. Liikuntaa tulee harrastettua kuin vahingossa, kun pyydät ystäväsi mukaan esimerkiksi uimaan tai sulkapalloa pelaamaan.

Ruokarytmi on tärkeä osa hyvinvointiamme. Meidän tulisi saada tarpeeksi proteiinia, hiilihydraatteja ja hyviä rasvoja, jotta kehomme voisi parhaalla mahdollisella tavalla suoriutua arjen haasteista. Muista myös juoda: vettä tulisi juoda 1,5-2 litraa päivässä. Jos tavallinen vesi ei maistu, kokeile tehdä soodavesi sodastream laitteen avulla. Ruokarytmi on hyvä pitää tasaisena: kehosi kaipaa ruokaa kolmen neljän tunnin välein, jotta nälän taso pysyy tasaisena.