Mitä on nykytaide?

Nykytaiteen nimi tulee taidesuuntauksesta, joka on luotu nimensä mukaisesti meidän aikanamme. Virallisesti sana nykytaide astui voimaan 1970-luvulla, kun moderniin taiteeseen alkoi hiljalleen syntyä sellaisia ominaispiirteitä, joita taiteilijat eivät olleet aikaisemmin käyttäneet. Toisen tulkinnan mukaan taas nykytaiteen juuret yltävät niinkin pitkälle kuin vuoteen 1956, jolloin Lontoossa järjestettiin modernin taiteen näyttely, jonka taideteokset esittivät kuvia abstraktin taidekauden jälkeen. Moderni taide ja nykytaide eroavat toisistaan siten, että nykytaiteessa taiteen sivumerkitys on huomattavasti vapaampi kuin modernismissa. Tämän huomaa helposti nykyaikaisesta taiteesta, jossa katsoja saattaa jäädä usein miettimään; mitä ihmettä taiteilija tällä teoksella on lähtenyt hakemaan?

Nykytaide mukana maailman myllerryksessä

Nykytaiteeseen kuuluu erittäin olennaisena osana nykymaailman ymmärtäminen ja siihen adaptoituminen, tai toisaalta myös normeista poikkeaminen. Nykytaiteilijat hakevat usein teoksissaan vastauksia kysymyksiin, joita ihminen on kysynyt itseltään jo satojen vuosien ajan; mistä me tulemme, keitä me olemme ja miten me olemme tänne päätyneet? Nykytaiteelle on ominaista myös yhteiskunnan muutosten heijastuminen taiteeseen; Näistä hyviä esimerkkejä ovat esimerkiksi ideologiat, poliittiset kannanotot ja oman maailmankatsomuksen analysointi.

Nykytaiteelle ominaista on myös oman näkemyksen luominen tyhjästä. Nykytaiteessa maalaukset ja muut teokset käyttävät hyväkseen kaikkia ihmisen aisteja, siinä missä perinteinen taide perustuu yleensä ihmisen näköaistiin. Monet nykytaiteen teokset sisältävätkin taidekokemukseen näköaistin lisäksi myös liikettä, ääniä ja jopa hajuja tai tuntoaisteja.

Nykytaide on suunnattu kaikille

Nykytaiteen monimuotoisuus tekee siitä samalla myös vaikeasti analysoitavan ja ymmärrettävän taidehaaran. Siksi nykytaiteelle onkin ominaista sen muuttuvuus, sillä sitä voidaan analysoida yksilöllisesti ja jokainen voi nähdä teoksessa heijastuksen omaa mielikuvitustaan, kokemuksiaan tai tulkintaa. Ominaista nykytaiteelle on myös se, että monet taiteilijat eivät jätä teoksilleen selitystä, jotta katsojat yksin pystyisivät analysoimaan ja ymmärtämään, mitä edessä olevassa teoksessa tapahtuu tai mitä se haluaa yhteiskunnalle kertoa.

Yksi mainio esimerkki nykytaiteesta löytyy Helsingissä sijaitsevasta Kiasman nykytaiteen museosta. Tänä päivänä nykytaiteeseen voi kuitenkin törmätä täysin yllättävissä paikoissa ja sitä voi nähdä niin niille erikseen varatuissa tiloissa ja gallerioissa aivan yhtä hyvin kuin kaduilla tai metroasemalla, sillä nykytaide kuuluu meille kaikille, missä vain ja milloin vain.