Miten tulla paremmaksi valokuvaajaksi?

Nykypäivänä valokuvausharrastuksen aloittaminen on hyvin helppoa, sillä jopa puhelimeen sisäänrakennetulla kameralla voi saada yllättävän korkealaatuisia otoksia. Kehitystä on kuitenkin 2000-luvun aikana tapahtunut myös järjestelmä- ja digikameroiden saralla, sillä ennen esimerkiksi järjestelmäkamerat miellettiin yksinomaan alan ammattilaisten työvälineiksi, mutta nyt suurimmalla osalla ihmisistä on varaa hankkia aloitustason järjestelmäkamera. Myös digitaalikameroiden hinnat ovat tulleet alas ja monella meistä on mahdollisuus hankkia ainakin varsin hyvälaatuinen digikamera. Nykyään valokuvauksen alkuun pääseminen on siis helppoa, mutta parhaatkaan välineet eivät takaa huippuluokan lopputulosta, jos valokuvaajan taidoissa käsitellä laitetta tai sommitella kuvansa on parantamisen varaa. Miten omia valokuvaustaitoja voi sitten kehittää? Jatka lukemista ja nappaa jutustamme vinkit kuvaustaitojesi viemiseksi uudelle tasolle!

Hyödynnä ilmaisia tutoriaaleja

Harrastitpa mitä tahansa, aiheeseen liittyen löytyy varmasti internetin kätköistä erilaisia yhteisöjä, jotka jakavat aktiivisesti aihepiiriin liittyvää tietoa. Esimerkiksi YouTube-videopalvelusta löytyy monia valokuvausyhteisössä kunniaa niittäneitä kuvaajia, jotka ovat halukkaita jakamaan yhteisön kanssa uransa aikana keräämäänsä tietotaitoa. Sinun ei siis tarvitse maksaa kalliista valokuvauskursseista oppiaksesi hallitsemaan kamerasi paremmin, sillä opit samat asiat ilmaisia videoita katselemalla. Videoiden kommenttikentät ovat myös hyvä alusta erilaisten kysymysten esittämiselle, sillä yhteisön muut jäsenet ovat yleensä valokuvauksen suhteen yhtä intohimoisia kuin sinäkin, ja he etsivät mielellään vastauksia muiden kysymyksiin. Jos haluat tutustua tarkemmin johonkin tiettyyn kamerasi toimintoon, voit yksinkertaisesti etsiä aiheeseen liittyviä tutoriaaleja muutamalla täsmällisellä hakusanalla. Valokuvaus on nykyään niin suosittua, että löydät helposti korkealaatuisia videoita melkeinpä mistä tahansa aiheeseen liittyvästä.

Harjoittele päivittäin

Valokuvausvälineet ovat kehittyneet viime vuosina niin paljon, että moni saattaa sortua kuvittelemaan itse kameran takaavan täydellisen lopputuloksen. Totuus on kuitenkin se, että paraskaan kamera ei tee taitamattomasta valokuvaajasta mestarin veroista. Taitava valokuvaaja pystyy taas nappaamaan hyvin vaatimattomallakin laitteella ammattimaisen näköisiä kuvia. Mikä sitten tekee valokuvaajasta taitavan? Itsensä vakavasti ottavat kuvaajat säätävät itse kameransa valoherkkyyden, valotusajan ja himmennysaukon koon jokaista ottamaansa kuvaa varten. Näiden kolmen tekijän säädöt riippuvat esimerkiksi kuvattavasta kohteesta ja kuvauspaikan valo-olosuhteista, jotka muuttuvat usein jatkuvasti. Osataksesi tehdä jokaista kuvaa varten oikeat säädöt, sinun on harjoiteltava päivittäin, jotta opit ymmärtämään oman kamerasi tarvitsemat säädöt kussakin kuvaustilanteessa.

Mitä sinä olet tehnyt viime aikoina parantaaksesi valokuvaustaitojasi? Onneksi tänä päivänä valokuvasvälineet ja niiden käyttöön liittyvät videotutoriaalit ovat helpommin kaikkien saatavilla kuin vielä muutama vuosikymmen takaperin. Jos syvennyt aiheeseen ja harjoittelet ahkerasti, voit saada jopa aloitustason järjestelmäkameralla todella laadukkaita otoksia!