Sijoita taiteeseen

Ihailetko usein muiden ihmisten kauniita taidekokoelmia? Ehkä toivoisit, että sinullakin olisi oma kokoelmasi, mutta et tiedä mistä aloittaa? Ei ole koskaan liian myöhäistä aloittaa taiteeseen sijoittamista. Pääset alkuun yksinkertaisilla vinkeillä, ja kun edistyt pidemmälle voit huomata, että taiteesta on tullut sinulle tuottoisa sijoituskohde. Taiteen ostaminen kokoelmaasi varten tietenkin maksaa. Tämä on yksinkertainen totuus. Jos suhtautuisit taiteen keräilyyn harrastuksena, luultavasti sisällyttäisit sen budjettisi viihdeosaan ja ajattelisit sitä kulueränä. Ajattelisit ehkä, että sinun pitäisi ostaa taideteos sen sijaan, että lähtisit lomamatkalle. Sijoittajan logiikka on kuitenkin toinen. Lomamatkan rahoittaminen lainalla voi olla jossain tapauksissa oman hyvinvoinnin kannalta järkevää, mutta se on silti rahaa, jota et näe enää koskaan. Lainan ottaminen sijoituskohteen hankintaa varten on puolestaan useinkin taloudellisesti fiksua, kunhan ymmärtää lainan ehdot ja sijoituskohteen arvon.

Sopiva laina sopivaan kohteeseen

Ennen kuin syöksyt päätä pahkaa ostamaan maalauksia ja kuvia isolla rahalla, sinun kannattaa miettiä millainen olet sijoittajana ja taiteen harrastajana. Erilaiset sijoittamisen strategiat sopivat eri tyyppisille ihmisille ja erilaisiin elämäntilanteisiin. Jos olet taiteen harrastajana vielä verrattain kokematon, suosi taiteilijoita, joiden työt ovat todistetusti säilyttäneet arvonsa jo pidemmän aikaa. Jo edesmenneiden taiteilijoiden työt nostavat usein arvoaan, sillä heidän töitään ei enää tule maailmaan lisää. Tämän tyyppisiin töihin sijoittavan kannattaa harkita matalakorkoista lainaa pitkällä maksuajalla.

Taiteesta paljon ymmärtävä, harrastunut ja hyvän silmän omaava sijoittaja saattaa haluta keskittyä vielä tuntemattomampien taiteilijoiden töihin. Nuorten taiteilijoiden teokset ovat usein edullisempia, mutta niiden arvo saattaa vuosien aikana nousta erittäin paljon, kun taitelija tulee suurelle yleisölle tunnetuksi. Valtavan arvostetuksi nousee tietenkin vain harva taiteilija, mutta usein riskin ottaminen kannattaa. Samalla tuet nuorta taiteilijaa ja koko taidekenttää. Taiteen tuntija voi tehdä yllättäviä löytöjä myös esimerkiksi antikvariaateista, kuolinpesistä, huutokaupoista tai vaikkapa kirpputoreilta. Tällöin vaaditaan kylmää päätä ja nopeita rahoitusratkaisuja.

Rahoituksen suunnittelu kannattaa

Taiteeseen sijoittamisen lainalaisuudet eivät siis merkittävästi eroa muusta sijoittamisesta. Sijoittajan pitää joko tuntea sijoituskohteensa niin hyvin, että hän osaa tunnistaa trendejä ja tehdä järkeviä hankintoja parhaalla mahdollisella hetkellä, tai sitten hänellä tulee olla kärsivällisyyttä odottaa, että lähes sataprosenttisen varma sijoituskohde tahkoaa hidasta voittoa. Molemmat taktiikat voivat toimia erittäin hyvin. Molempiin voi lainaa ottamalla myös päästä mukaan ilman suurta alkupääomaa.

Olipa sijoitusstrategiasi mikä hyvänsä, sinun kannattaa tutustua eri rahoitusvaihtoehtoihin etukäteen. Lainojen ehdoissa ja koroissa on nimittäin suuria eroja, etkä missään tapauksessa halua, että lainan kulut syövät sijoitustesi arvoa. Lainoja vertailevat sivustot kuten www.matchbanker.fi ovat tässä verraton apu.