Valokuvaajalle voi tulla tilanteita, että halutaan ottaa valokuvia tai päästään ottamaan valokuvia taideteoksista. Silloin on hyvä tietää, miten teoksia kannattaa kuvata sekä myös mitä muuta kuvaamiseen liittyy. Ei ole aina niin yksinkertaista, että taideteoksia voi kuvata ja materiaalia käyttää mihin itse haluaa. Tätä kannattaa selvittää etukäteen ja me kerromme tässä muutamia pääasioita, joita sinun tulee tietää taideteosten valokuvaamisesta.
Valokuvaamista varten voit hankkia laadukkaat laitteet ja tarvikkeet kamera erikoisliikkeestä. Taiteen valokuvaamisesta on myös kerrottu laissa ja taideteoksia suojaa tekijänoikeuslaki. Julkaistuja taideteoksia saa kuvata, jos ne liittyvät tieteelliseen tai arvostelevaan esitykseen. Esimerkiksi opinnäytetyössä käytetyt kuvat taideteoksista ovat sallittuja.Tämän lisäksi, jos kuva on tekijän suostumuksella myyty tai pysyvästi luovutettu voi sen sisällyttää kuvaan tai elokuvaan, jos sen käytöllä on toisarvoinen merkitys. Lisäksi jos teos on julkisella paikalla tai sen läheisyydessä saa sitä kuvata kunhan sitä ei tee ansaintatarkoituksessa. Tekijänoikeus määrittää myös muita asioita, jotka selviää aina tarkasti lukemalla lain tekstiä.
Hyvän kuvan ottaminen taideteoksesta onnistuu kun ottaa huomioon muutamia pääkohtia. Kuva kannattaa ottaa kohtisuoraan teoksesta. Silloin siihen ei synny turhaan ylimääräisiä ulottuvuuksia tai vääristymiä värien tai syvyyksien suhteen. Kuvauksessa on myös huomioitava, että valoa on riittävästi. Hämärässä ei saa teoksista selkeää kuvaa ja värit eivät näytä hyviltä hämärällä. Kamera tulee myös asettaa siten, että se on tarpeeksi lähellä mutta se ei saa muodostaa varjoja teoksen päälle. Tätä voi säätää myös valaistuksen avulla, jonka avulla voi poistaa mahdollisia varjoja. Kameralle kannattaa myös hankkia teline, jonka avulla kohteen saa kuvattua tarkasti ilman liikettä. Jos tarkoitus on vain kuvata teoksia niin voi niitä kuvata myös vapaalla kädellä. Näillä vinkeillä onnistut kuvaamisessa ja voit vielä parannella kuvaa lopuksi kuvankäsittelyohjelmalla.
Viimeisimmät kommentit